1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Монтанско настана време за масова сеитба

В Монтанско настана време за масова сеитба

Очакваните слаби превалявания в началото на следващия десетдневен период няма да попречат на хода на есенните работи на полето

 

За началото на октомври се прогнозира краткотрайно стабилизиране на времето и нормализиране на топлинните условия. Очакваните превалявания в началото на следващия десетдневен период са за незначителни количества, които няма да попречат на хода на есенните работи на полето. Наднормените температури в края на септември ускориха развитието на късните зеленчукови култури и процесите на зреене при есенно-зимните сортове овошки и късните винени сортове грозде.

През първата десетдневка на октомври в равнинните райони съдържанието на влага в горните почвени слоеве ще остане в границите, осигуряващи качествена дълбока оран и предсеитбена подготовка. В края на септември изтече оптималният агротехнически срок за сеитбата на пшеницата и ечемика по местата с по-висока надморска височина. От началото на октомври започва да тече агротехническият срок за сеитба на пшеница и ечемик в Северна България. През по-голямата част от периода очакваното относително сухо време даде възможност за своевременно прибиране на зеленчуковата, плодовата и гроздовата реколта за по-ускореното освобождаване на площите от късните пролетни култури. Има опасност поради закъсняло освобождаване на площите от царевица да бъдат пропуснати агротехническите срокове са есенната сеитба.

В началото на октомври в крушовите насаждения започва вредната дейност на крушовия пъпкопробивач. Борбата е ефикасна само при възрастните форми през този период, а това изисква при плътност, превишаваща икономическия праг на вредност, своевременно да се третира с подходящ инсектицид.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.