1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Във Велико Търново се провежда конкурсът „ВиноБалканика”

Във Велико Търново се провежда конкурсът „ВиноБалканика”

В него участват само местните сортове, характерни за страните от Източна Европа

В конкурса „ВиноБалканика”, който се провежда във Велико Търново, се състезават 40 изби от България, Гърция, Македония и Косово. В него участват само местните сортове, характерни за страните от Източна Европа. Това каза Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България и организатор на конкурса, предаде радио „Фокус”.

Еноложкото събитие е в рамките на IX Международно туристическо изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе от 19 до 21 април 2012 година. Целта е освен да се популяризират българските марки вина да се насърчава и развитието на тези сортове, както и изследванията, които да доведат до по-добро качество сред вината.

Гроздовите напитки се състезават за бронзов, сребърен, златен и голям златен медал. Вината се оценяват по 100-бална система, с дегустационен лист, отразяващ оценката и словесна характеристика на виното. Качествата им се преценяват от седемчленно международно жури от енолози с председател доц. Христо Спасов от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

В конкурса не участват световни сортове като „Мерло”, „Каберне” и други. „Ние считаме, че светът е малко уморен от тези сортове и се опитваме да наблегнем и да фокусираме вниманието на винената публика именно върху местните сортове, които за България са например „Мавруд”, „Мелник”, „Гъмза”, „Димят”, коментира енологът Станимир Стоянов. Сред тези видове има изключителни вина, които обаче са малко популярни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.