1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Йордан Войнов: В България няма птичи грип

Йордан Войнов: В България няма птичи грип

Снимка:

В цялата страна се взимат превантивни мерки предвид зимния сезон

В България към момента няма птичи грип, нито има опасност за хората. Това каза пред агенция „Фокус” директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов.

Той уточни, че в цялата страна се взимат превантивни мерки предвид зимния сезон и това, че има прелет на диви птици, които са основни преносители на вирусните инфекции. „Ние сме предприели превантивни мерки в цялата страна. Събират се епизоотичните комисии, в които участват представители на полицията, на местната власт, на регионалното управление на Агенцията по горите. Идеята е да се вземат всички превантивни мерки, за да не се допусне това вирусно заболяване”, обясни д-р Войнов.

Предстои ловен сезон по отношение на дивите патици и дивите гъски. Като превантивна мярка се предвижда при отстрелване и при съмнения за заболяване птиците да се предават в най-близкото поделение на БАБХ. Същото важи и за открити трупове на умрели диви птици. Птичите ферми трябва да имат надеждни системи за биосигурност, дезинфекционни площадки, пропусквателен режим на хора в тези ферми, масивни огради. Задължително условия е фуражът на птиците да не е на открити места, за да няма връзка с дивите птици. Това са регулярни мерки, които се предприемат през цялата година и са в цялата страна, посочи д-р Войнов.

Той каза, че преди 6-7 години е имало съмнение за птичи грип в Кърджали, което след това не се е потвърдило. Д-р Войнов уточни, че по принцип птичият грип в разновидност H5N1 може да се предава на хората и е опасен за тях. Има и много ниско патогенни щамове по птиците, които не са опасни за хората. „Към момента няма птичи грип в България и няма проблем за здравето на хората. Хората трябва да са спокойни”, заяви д-р Войнов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.