1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започва войната за млякото

Започва войната за млякото

Регионалния млечен борд ще бъде и регулатор, и инициатор

 

Неотдавна беше създаден Регионалният млечен борд за Северозападна България. На срещата на инициативната група в Монтана  присъстващите получиха информация за целта на борда и какви ще бъдат правата и задълженията на участващите в него.

На първо място това е строгата отчетност за произведеното мляко и неговото качество. На базата на фактурите от млекопреработвателите, където са отразени количеството на млякото и лабораторните проби от ДВСК, ще се разпределя и общата квота за трите области. Всеки млекопроизводител ще получи индивидуална квота. В продължение на година ще трябва и да успее да я защити откъм количеството и качеството на произведеното мляко. В противен случай, независимо от причините, попречили за постигането на желаните резултати, квотата ще бъде намалена и дадена на друг производител. При положение, че са настъпили някои промени при определен млекопроизводител и това е причина да не може да изпълни квотата си, той е в правото си да продаде част от нея на друг, който дава повече мляко, по пазарни цени на суровината в момента.

Част от големите фермери в Монтанско коментират, че на млекопроизводството засега се гледа като на вид социална дейност. Не може производител с една или две крави да произведе мляко, което да което да отговаря на европейските стандарти. Качественото мляко се произвежда в модерните ферми.

Държавата от 6 млн. лева субсидии стигна до 8 млн. лева, но качеството на млякото не се е повишило, тъй като държавата няма точна политика по отношение на млечното говедовъдство.

За да се правят инвестиции в една ферма трябва да се увеличава броят на животните. Нататък върви и Европа. Процесите е нужно да се автоматизират, но на това са способни само големите ферми.

Мандрите също водеха нерационална политика. Но и тях не ги очаква нищо добро, защото броят им непрекъснато намалява. Тези, които не отговарят на евроизискванията, ще замрат. Контролът - от производителя до мандрата - не е възможен. В млечните бордове има и фермери, техният интерес диктува прозрачност при разпределение на квотите и контрол върху качеството на млякото. Тук има и преработватели. Не могат да се избегнат конфликтите, но общите интереси ще накарат хората да ги решават в интерес на всички. Не е слабост и присъствието на държавни служители в борда. Ако има административна подкрепа, работите ще потръгнат по-лесно. Но най-доброто е, че фермерите все повече осъзнават нуждата от обединение.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.