1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърнените и маслодайни култури доминират през тази година

Зърнените и маслодайни култури доминират през тази година

Трайните насаждения са над 137 хиляди хектара

5 млн. и 11 хил. хектара от земята със селскостопанско предназначение е била използвана за производство през тази година, отчитат от Министерството на земеделието и храните. 191 хил. хектара са останали необработваеми.

Най-много, почти 2 млн. хектара са били засети със зърнени култури, над 1 млн. с – маслодайни. Зеленчукови и технически насаждения е имало общо върху 144 000 хектара, а над 235 хил. са били оставени под угар. Според анализа на земеделското министерство постоянно затревените площи са 1 млн. 368 хил. хектара, а трайните насаждения – над 137 хил. хектара.

Северозападния и Североизточния планов район се конкурират за първенството при зърнопроизводството.

На територията им са били засети по 468 хил. хектара с пшеница. Сред областите съревнованието е между Добрич и Плевен, като на този етап добруджансния регион удържа първенството с 226 хил. декара. 186 000 са били засети с пшеница в Плевенско. Враца, Велико Търново, Варна и Бургас са останалите области, в които пшеницата е заемала по над 100 хил. хектара. При производството на слънчоглед лидер е област Плевен с 92 000 хектара, следвана от Добрич с 89 000 и Русе – с 64 000. Производството на слънчоглед има сериознитрадиции и в областите Враца, Монтана, Силистра, Шумен, Пловдив, Стара Загора и Ямбол, където са били отгледани по над 50 000 хектара. Смолянска област е единствената, в която не е отчетено производство на маслодаен слънчоглед, а със скромно производство са още Кърджали, Благоевград и Кюстендил.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.