1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зърненият пазар в България остава устойчив

Зърненият пазар в България остава устойчив

Търсенето на пшеницата е заформено в ценовия диапазон 345 - 360 лв. за тон без ДДС

"Зърненият пазар се оказва устойчив, въпреки наличието на излишъци при всички растителни култури", коментирaха вчера брокери по повод протеклата XI редовна сесия на Пловдивската стокова борса, пише econ.bg. Търсенето на пшеницата е заформено в ценовия диапазон 345 - 360 лв. за тон без ДДС.

Брокерите заявяват, че този ценови интервал се доближава до ситуацията на стоковата борса в Чикаго, където котировките за последните две седмици се срихана с около 11%.

Борсовите експерти припомнят, че когато страната е износител на зърно, както е случая с България, то вътрешната цена трябва да е международната цена минус разходите за транспорт и тези за мита и такси, предаде БНТ-Пловдив. От това следва, че ако се приеме за основа цената на пшеницата на борсата в Чикаго и се направят съответните корекции, по логиката на международната търговия зърното ни трябва да с цена около 300 лева за тон без ДДС.

Изводът на брокерите е, че ситуацията на българския пазар на зърно не се влияе от низходящото ценово движение на международните пазари, а само от възходящото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.