1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъдите - малобройни в протеста си

Животновъдите - малобройни в протеста си

Снимка:

Земеделските стопани изразиха недоволството си от липсата на яснота и гаранции, че ще получат средствата за подпомагане

Символичен брой животновъди се появиха пред сградата на Министерството на земеделието и храните в знак на протест. Те обявиха, че са единни в исканията и не съществуват политически пристрастия, които да ги резидиняват. Протестът не беше подкрепен от селскостопански машини и камиони с животни, както беше обявено по-рано.

Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите сподели, че притесненията им са в две направления - те са отворени за разговори с представители на МЗХ, но никой не обръща внимание на тяхните наболели проблеми.

Втората предпоставка за несъгласието на фермерите беше фактът, че никой не се наема да им даде информация и обещание дали средствата, които им се полагат през 2013-2014 ще бъдат осигурени.

Животновъдите настояха да им бъде дадена яснота дали ще имат възможността да се възползват от евросубсидиите и националните доплащания, планирани за следващата година, и дали сумата от миналата година поне ще бъде запазена. За сравнение те изтъкнаха, че през 2012 г. са разполагали със средстава в размер на 114 млн. лева.

В седмичната анкета на AGRO.BG 56% от потребителите са заявили подкрепата си за протеста на фермерите предвид неизпълнението на функциите, които МЗХ трябва да упражнява. 11% от гласувалите са на мнение, че фермерите трябва да са толерантни към правителството "Орешарски", а 33% смятат, че протестът няма да реши проблемите в браншовия сектор.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.