1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Зимен покой за есенниците

Зимен покой за есенниците

В началото на следващия период температурните условия ще се задържат над нормата за сезона и ще поддържат в активна форма жизнените процеси при пшеницата и ечемика

 

През следващите десет дни не се очакват критични минимални температури, които да застрашат зимуващите земеделски култури. Ранните прояви на зимата прекъснаха хода на есенната сеитба и доведоха до затихване и прекъсване на вегетацията при засетите житни култури в Монтанско.

Агрометеоролозите уверяват, че в началото на следващия период температурните условия ще се задържат над нормата за сезона и ще поддържат в активна форма жизнените процеси при пшеницата и ечемика в голяма част от полските райони.

В Северозападна България и високите полета есенните посеви през периода ще запазят състоянието си на относителен покой. В края на ноември и началото на декември при по-голямата част от посевите може да протекат фазите на поникване и фазата на образуване на трети лист. Част от пшеницата и ечемика, засети в агротехническия срок, в края на есенната си вегетация са успели да достигнат процеса на братене, което им осигурява безпроблемно презимуване.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.