1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Акцията срещу вредителите в Африка е пред провал

Акцията срещу вредителите в Африка е пред провал

Първата вълна скакалци в източните региони на континента се появи преди една година

Заради недостиг на средства борбата със скакалците в Източна Африка може да се провали, предупреждават от Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Затова от ФАО призовават международната общност да отпусне повече пари.
 
Досега вложените средства са на приключване и скоро няма да има пари за гориво за самолетите и хеликоптерите, които пръскат скакалците със специални препарати, за да намалят числеността им. Ако до март не бъде отпуснато допълнително финансиране, 28-те машини ще останат на земята, алармират от ФАО.
 
Според експертите акцията трябва да продължи най-малко до месец юни. За целта са необходими още 34 милиона долара. Досега усилията за спиране на вредителите са дали добри резултати, но ако борбата не продължи, те ще бъдат напразни.
 
Първата вълна скакалци в източните региони на Африка се появи преди една година и унищожи огромни площи с посеви, както и пасища. Повечето засегнати тогава държави не разполагаха със средства и опит, тъй като последното подобно бедствие е било преди половин век. Особено силно засегнат е Йемен, където освен това бушува и гражданска война. По изчисления на ФАО досегашните усилия са осигурили прехраната на близо 28 милиона души.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.