1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Аржентинските запаси от соя са на привършване

Аржентинските запаси от соя са на привършване

Капацитетите на преработвателните предприятия са натоварени само на две трети

След лошата реколта от соя преработвателната индустрия в Аржентина изпитва сериозен недостиг на суровина и не може да поддържа производството. Вече няколко маслобойни бяха принудени временно да прекратят дейността си.
 
От земеделското министерство в Буенос Айрес алармират, че заради слабото предлагане на соя от местно производство капацитетите на преработвателните предприятия са натоварени само на две трети. При намаляващите запаси има опасност ситуацията да се влоши още повече, а първите доставки от новата реколта се очакват през май 2024 година.
В резултат на това развитие между януари и август преработката на соя в Аржентина бележи спад от 27% до 19,6 милиона тона, а подобни слаби показатели за последно бяха регистрирани през 2015-та. Сега, за да изпълнят своите договори, компаниите в бранша са принудени да внасят соя от съседни страни. За първите 8 месеца от годината импортите възлизат на рекордните за този период 8,2 милиона тона, а до края на годината се предполага, че ще достигнат 10 милиона тона.
 
Анализатори в Буенос Айрес прогнозират, че през следващия сезон производството на маслодайната култура ще се върне на предишните си нива. Очаква се реколтата да достигне близо 50 милиона тона, което е с 29 милиона тона повече, отколкото през тази година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.