1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа

Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Как да добиете стойност отвъд добива? Отговорът на този въпрос дава фирма Nuseed. В рамките на XI национален агросеминар на НАЗ компанията представи пред земеделските стопани новите си предложения. Висок потенциал, производителност, възвръщаемост – това са само част от акцентите, които постави Ани Димитрова, мениджър „Бизнес развитие“ по време на презентацията „Nuseed – големи възможности, голямо бъдеще“.

С оглед на идващата пролетна кампания фермерите бяха запознати с новите хибриди слънчоглед. „Подбрали сме компактно и изпитано портфолио, решихме да заложим само на добре утвърдени хибриди, които се представят отлично на територията на България. Във високоолеиновия сегмент предлагаме три Клиърфийлд хибрида и два по технологията Експрес“, подчерта Ани Димитрова.

Друг фокус при слънчогледа е ултра ранната група, в която компанията предлага два хибрида. „Това е изцяло нова група без аналог на пазара. Основното направление е за втора култура или късни сеитби или за райони, нетипични за производство на слънчоглед. Хибридите от тази група имат къс период на вегетация - около 80-85 дни“, разясни още експертът.

При линоловите хибриди две са предложенията за новия сезон в групата на Клиърфийлд хибридите и едно – в Експрес технологията. Новото предложение е по мултистак технология – това е тройна мощна комбинация, която включва хербицидна устойчивост плюс генетична устойчивост на синя китка до раса Н и на множество раси мана.

NuSeed работи в различни направления. Новите култури в портфолиото на компанията са карината и тръстика като енергиен източник. Тръстиката е проект, който се разработва в Бразилия и е насочен за тропическите държави. От нея ще се произвежда биомаса за производство на етанол.

Карината е нисковъглеродна суровина, която може да се отглежда по договор.

„На този етап сме във фаза изпитване на територията на България. Търсим най-добрата технология. Тази култура няма да отнема от основните площи, идеята е да се впише като междинна или покривна култура. Земеделските стопани ще могат да разчитат на договор за обратно изкупуване, след което ще се преработва във Франция. От карината се произвеждат нова генерация авиогориво и високопротеинови фуражи“, разясни още Ани Димитрова.

Автор: Галина Недкова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.