1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Браншовици искат овощарската вар да стане част от Програмата за зимни пръскания

Браншовици искат овощарската вар да стане част от Програмата за зимни пръскания

Тази земеделска практика отговаря на изискванията на Зелената сделка

Използването на овощарска вар да стане част от Националната програма за зимни пръскания, искат браншовици. Своето предложение те са изпратили до ресорния министър Десислава Танева. Тази земеделска практика отговаря на изискванията на Зелената сделка, аргументират се производителите.

Зеленият пакт на Европейския съюз поощрява употребата на препарати с нехимичен произход за борба с вредителите, припомни Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите.

„Овощарската вар удължава периода на покой при растенията. По този начин се избягва всички възвратни студове и провокативно набъбване на пъпките. Особено за биологичното производство, където и без това средствата за растителна защита са малко, това е още едно допълнително средство, което може да бъде в изключителна полза. По тази причина ние от две години пледираме този продукт да бъде включен поне в Програмата за борба с вредителите през зимния период, за да бъде допълнителна възможност за овощарите в биологичното производство да защитят бъдещата си реколта.“

Използването на овощарска вар е земеделска практика, позната и прилагана у нас от десетилетия.

„Това е стар продукт - натурален. В миналото се е извършвал ръчно. С годините е станало твърде скъпо. Сега вече технологиите позволяват пръскането да се извършва машинно, с овощарската пръскачка, което позволява да се работи при по-големи площи. Варта е полезна в много направления“, коментира агрономът Кристиан Иванов.

От браншовата организация препоръчват да не се използват строителни смеси или разтвори на вар, защото могат да повлияят негативно на насажденията, машините и здравето.

булагро 2021 - сеялки

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.