1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Ерозията на почвите може да се увеличи с 66% до 2070 г.

Ерозията на почвите може да се увеличи с 66% до 2070 г.

В своето проучване специалистите разглеждат три алтернативни климатични и икономически сценария

Загубата на почва от ерозия, причинена от вода, е основна заплаха за деградацията на земите в световен мащаб и може да нарасне с до 66% през периода до 2070 година. За това предупреждава Обединеният изследователски център на Европейския съюз. Според проучването - при най-лошия сценарий загубите на първично селскостопанско производство в световен мащаб могат да достигнат 352 милиона тона култури.
 
Според експертите има опасност широката европейска база за производство на култури и за търговия със селскостопански продукти да загуби своята производителност и да претърпи мащабни икономически загуби. 
 
В своето проучване специалистите разглеждат три алтернативни климатични и икономически сценария. Настоящото въздействие на ерозията на почвата върху селскостопанската производителност в световен мащаб се оценява на около 8 милиарда щатски долара.
 
При първия сценарий става дума за задържане на глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса и по-ниски социално-икономически предизвикателства за смекчаване на последиците, а вторият се отнася до тенденции, които до голяма степен следват историческите модели. Третият е най-лошият сценарий с много високо равнище на емисии на парникови газове и силно социално-икономическо развитие, основано на изкопаеми горива.
В зависимост от сценария общата загуба на реалния брутен вътрешен продукт за периода 2015-та до 2070 година ще варира от 216 милиарда до 625 милиарда долара в световен мащаб. Това представлява загуба между 0,06 и 0,12 процента от световния БВП, като годишната загуба е между 4 и 11 милиарда долара.
 
Най-засегнатите държави са в Централна и Южна Африка и Индия, следвани от Индонезия и Китай поради увеличените загуби на почви, причинени от изменението на климата. Очаква се Европейският съюз и останалата част от Европа също да имат ниска производителност и икономически загуби.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.