1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕС със 7% по-голяма реколта от слънчоглед

ЕС със 7% по-голяма реколта от слънчоглед

Начело на производството в Европейския съюз остава Румъния

Близо 10 милиона тона слънчогледово семе са прибрали тази година фермерите в Европейския съюз, показват предварителните изчисления на Европейската комисия. Това са 7 % повече спрямо 2022, но с 400 000 тона под рекордната реколта от 2017 година.
 
За тазгодишната реколта стопаните в ЕС намалиха площите с 2,7 на сто до 4,8 милиона хектара, но добивите са в размер на средно 2,1 тона, т.е. с една десета над миналогодишните.
 
През 2022 сушата и горещините свиха потенциалната реколта, но тази година метеорологичните условия – меки температури и достатъчно валежи – облагодетелстваха развитието на посевите. Начело на производството в Европейския съюз остава Румъния, засяла рекордните 1,2 милиона хектара. Заради с 12 % по-слабите добиви обаче, реколтата в северната ни съседка достигна само 2,1 милиона тона.  
Други големи производители по традиция са България, Франция и Унгария. Тази година германската реколта е по-малка, отколкото през миналата, но е все така над количествата отпреди началото на войната в Украйна. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.