1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ФАО обсъжда мерки за ограничаване на вредителите

ФАО обсъжда мерки за ограничаване на вредителите

По думите на генералния директор на ФАО Ку Донгю последиците от неконтролирани епидемии от вредители и болести са широкообхватни и могат да нанесат необратими щети на екосистемите, търговията и световното снабдяване с храни

Нови мерки за спиране на разпространението на вредители и болести по растенията обсъди Комисията по фитосанитарни мерки на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Комисията е ключов орган, чиято дейност е насочена към ограничаване на рисковете, породени от вредители и болести по растенията, застрашаващи селското стопанство и поминъка и увреждащи екосистемите.
 
По думите на генералния директор на ФАО Ку Донгю последиците от неконтролирани епидемии от вредители и болести са широкообхватни и могат да нанесат необратими щети на екосистемите, търговията и световното снабдяване с храни. 
 
Комисията по фитосанитарни мерки е ръководният орган на Международната конвенция за растителна защита, който се събира ежегодно, за да оцени световното състояние на здравето на растенията и да прегледа напредъка към постигане на целите на Конвенцията. 
Един пример за разрушителна болест по растенията е причиняваната от гъбичката Fusarium Tropical Race 4. Огромните щети, които тя нанася на банановите култури, бяха подчертани на Четвъртата световна конференция на Световния бананов форум, организирана неотдавна от ФАО. Изострени от въздействието на изменението на климата, загубите на добив засягат повече от 400 милиона фермери, производители и селски домакинства, които зависят от тази основна култура.
 
Наскоро ФАО постави началото на "Глобална пътна карта  за постигане на цел за устойчиво развитие без надхвърляне на прага от 1,5 градуса по Целзий. Една от областите на действие, посочени в пътната карта, е защитата на културите чрез интегрирано управление на вредителите, за да се намали зависимостта от химически продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.