1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Кой и защо зачеркна парите за напояване?

Кой и защо зачеркна парите за напояване?

Още 170 млн. подхвърли служебният кабинет за агробизнеса

Още 170 млн. лв. отпуска служебното правителство за „устойчиво земеделие“ в Плана за възстановяване. Повод за радост ли е това? Служебният зам.-министър на земеделието подсказва, че да! Цитира цифри, за да подкрепи значимостта на извоюваното. От 2 на 4% се увеличавали средствата за селското стопанство в Плана. Т.е. сравнението е между преди и сега, а не между нас и другите европейски страни. Там предвиденото достига дори 20%. 75% повече средства се вливали в селското стопанство чрез тези допълнителни 170 млн. лв. Не е трудно да се достигне този процент при положение, че първоначалната сума беше едва около 200 млн. лв. Интересни други критерии в подкрепа на значимото споразумение се цитираха, досега неприлагани за другите отрасли. Обаче работещи в медийната среда, но едва ли за фермерите.

Как в крайна сметка чрез добавените 170 млн. лв. за агросектора ще се влеят близо 4 % от БВП, почти толкова, колкото е неговият принос за БВП. А прилага ли се този критерий в другите области на икономиката? Интересно е изтъкването, че извоюваната голяма победа е плод на диалога с неправителствените земеделски организации. Т.е. техният глас бил чут. Това не е вярно. Чут е гласът на малцината, отхвърлящи необходимостта от онези 850 млн. лв. за възстановяване и модернизация на хидромелиоративните съоръжения, зачеркнати изцяло. А чути ли са позициите на важните сектори – зърнопроизводство, плодове, зеленчуци и двата синдиката – КНСБ и Подкрепа и т.н.? Ако се чете оптимистичното съобщение на зам.-министъра на земеделието Събев, има нещо стряскащо: с половин уста се споменава – може и напояването да се включи. Но: допълнителните средства тепърва предстояло да се обсъди как да се разпределят. Трябвало обаче да има баланс и те да достигнат, забележете – до повечето сектори. Много познато – всички да са доволни. Анализ някакъв не се споменава.

лози

Изведнъж изчезва рефренът, че средствата от Плана трябва напред в годините да променят качествено отрасъла – да стане по-зелен, по конкурентоспособен. Някои фермери мечтаят за пари в банковите им сметки. Затова не искат да чуят за възстановяването на хидромелиорациите. Никой не говори по темата – готвят ли се олигархични кръгове да се облажат от парите за ВЕИ? Има ли оставени вратички за това? Иначе много се спекулира, че Напоителни системи ще потопят в пясъците средствата за напояване, ще потънат в корупционни схеми. Никой не посочва с пръст какви лобита действат зад кулисите, но те са видни! Никой от иначе агресивно действащите екологични организации не излезе да каже какви точно заплахи крият евентуално рехабилитираните канални мрежи? Не извън страната да говорят, а тук! Защо Емил Димитров – бившият екоминистър, не бъде призован публично да даде отговор защо е пренебрегнал комулативната екологична оценка? Така ли е? Защото неговото решение, така излиза, е съборило проекта за напояване. Прозрачност, нали това ни се обещава?

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.