1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Национална асоциация на зърнопроизводителите открива жътвена кампания 2024

Национална асоциация на зърнопроизводителите открива жътвена кампания 2024

Началото на жътвата е дългоочаквано събитие, част от националната идентичност на българина

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще направи Национално откриване на жътвена кампания 2024 на 11 юни 2024 г. от 11:30 ч. в село Златитрап, Пловдив (42°07'10.1"N 24°40'03.9"E).

Събитието е част от европейската инициатива „Хляб на мира“, която обединява дванадесет държави от Централна и Източна Европа.

Началото на жътвата е дългоочаквано събитие, част от националната идентичност на българина. Отбелязването на този ден символизира уважението към хляба и труда на земеделците.

Традиционно всяка година домакин на събитието е представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната. Тази година това е Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив и в частност – г-н Георги Телкиев, част от екипа на „Телкиев Агро“ ООД. Стопанството му се състои от 9000 дка земя в землищата на Пловдив, Оризари, Белащица, Браниполе, Златитрап и Брестовица. „Телкиев Агро“ отглежда пшеница, рапица, царевица, слънчоглед и консервни домати.

Събитието ще започне с официална церемония под мотото „Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето!“, след което ще се извърши ритуалът по зажънване. Официални гости на събитието ще бъдат: Георги Тахов, министър на земеделието и храните, Илия Зюмбилев, областен управител на Пловдив, Павел Михайлов, кмет на община Родопи, Светослава Томова, кмет на село Златитрап, Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет, доц. д-р Боряна Иванова, ректор на Аграрен университет – Пловдив, отец Ерм от Пловдивската митрополия.

В музикалната програма ще вземат участие танцовия състав и хор от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, както и дуото Петя Манева и Стилияна-Роса Матева (Double M).

Заповядайте да споделите с нас този празник!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.