1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Нови задачи за роботите в аграрния сектор

Нови задачи за роботите в аграрния сектор

Проект предоставя на фермерите два различни варианта за автоматизиране на процесите

Как роботизираните технологии могат да помогнат за по-ефективното производство на продукти с по-високо качество, като същевременно са от полза за околната среда и намаляват излагането на фермерите на вредни химикали? Това е темата на финансиран от Европейския съюз проект, който работи за ускоряване на широкомащабното внедряване на роботика и автоматизация в европейското земеделие.
 
За фермерите отглеждането на здрави култури включва повтарящи се задачи като плевене и пръскане. Тези дейности са скъпи и отнемат време. Роботизираните технологии могат да разрешат тези проблеми, като освободят стопаните от работа, която е нездравословна и неприятна. Основните цели на проекта "Роботи за посеви" са да увеличи производителността, да подобри ефективността и да насърчи екологичната устойчивост.
 
Решението се състои от роботизирана платформа, която може да помага на фермерите при различни задачи и също така може да бъде приспособена към различни настройки. Пилотни тестове се провеждат в Гърция, Испания, Франция и Холандия.
 
Проектът предоставя на фермерите два различни варианта за автоматизиране на процесите. В напълно автоматизираното решение плевенето и пръскането се извършват автономно от роботи. При частично автоматизираната опция тракторите се модернизират със смарт-кутия за автоматизиране на процесите. И двете платформи ще бъдат допълнени с редица интелигентни инструменти за плевене и пръскане, за да се освободят фермерите от повтарящите се задачи в различни условия, от овощни градини до лозя. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.