1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ООН обяви 30 май за международен ден на картофа

ООН обяви 30 май за международен ден на картофа

Разнообразието на сортовете е голямо – има над 5000 подобрени сорта

30 май ще се отбелязва като Международен ден на картофите, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН. Това е възможност да се повиши осведомеността за култура, консумирана редовно от милиарди хора и от световно значение за продоволствена сигурност и хранене, става известно от сайта на ФАО.
 
Предложението за специален Ден на картофите беше направено през юли миналата година от Перу, а стимулът за Деня, който се основава на Международната година на картофите, отбелязана през 2008, произлиза от необходимостта да се подчертае значителната роля на картофите за справяне с преобладаващи световни проблеми, като несигурност на храните, бедност и заплахи за околната среда.
 
Хилядолетна храна с произход от южноамериканския регион на Андите, която си проправя път в Европа през 16 век, след което се разпространява по целия свят, картофите са много повече от източник на храна. Те са важен компонент от стратегиите за осигуряване на достъпна и питателна храна и подобряване на поминъка в селските и други райони, където природните ресурси, особено обработваемата земя и вода, са ограничени и суровините са скъпи. Универсалността на културата и способността да расте в различни условия я правят изгоден избор. Те са благоприятни и за климата, тъй като произвеждат ниски нива на емисии на парникови газове в сравнение с други култури. През последното десетилетие световното производство на картофи се е увеличило с 10 процента, което води до ръст на заетостта и доходите.
 
Разнообразието на сортовете е голямо – има над 5000 подобрени сорта, много от които са уникални за първоначалното им местоположение в Южна Америка. 150-те диви роднини на култивираните картофи показват широка генетична вариация с набор от характеристики, включително способността да се адаптират към различни производствени среди, устойчивост на вредители и болести и различни характеристики на клубените. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.