1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Открит ден на пшеницата в Кубрат – модерна традиция в семепроизводството

Открит ден на пшеницата в Кубрат – модерна традиция в семепроизводството

Практическите съвети са неизменна част от събитието

Открит ден на пшеницата в Кубрат – събитието е лична кауза и дългогодишна традиция за земеделския производител Мариела Йорданова. В първият петък на юни то събира десетки стопани и представители на семенарската индустрия от цялата страна – за да си сверят часовника с новите сортове пшеница, ечемик и тритикале. Защото народът го е казал: каквото посееш, това ще пожънеш.

„През последните години на фокус са устойчивите на болести сортове“, казва Мариела Йорданова. И съветва всеки стопанин да заложи минимум три сорта, за да си гарантира добра реколта, като правилно разпредели риска.

Земеделието е завод на открито и във все по-динамичните климатични промени, година с година не си приличат. Затова и портфолиото тази година по време на Открития ден на пшеницата в Кубрат е повече от разнообразно. Повече от половината сортове  пшеница, ечемик и тритикале се показват за първи път в България.

Организаторите представиха обзор на развитието на всеки един сорт, който е наблюдаван през годините, както и в условията на настоящата стопанска година. Практическите съвети са неизменна част от събитието – новите сортове, видени на терен, най-добре показват своите предимства и качества. Изборът остава за всеки земеделец.

По традиция Откритият ден на пшеницата в Кубрат завърши с богата фолклорна програма и празничен обяд – както подобава на хората, които произвеждат хляба на България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.