1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Пиперопроизводителите настояват за повече средства за борба с вредители

Пиперопроизводителите настояват за повече средства за борба с вредители

За първи път пиперопроизводителите настояват за финансова помощ за справяне с вредители по насажденията им

Често заради липсата на скъпи препарати земеделците губят до 80% от реколтата си. От Асоциация „Български пипер“ изтъкват факта, че има държавна помощ за борба с вредители, която е насочена към производството на плодове. Според организационния секретар на Асоциацията е редно да има подпомагане и за зеленчуци.
"Много пъти унищожената продукция от болести и неприятели е по-голяма отколкото от градушки и проливни дъждове. Така че този въпрос за нас е много важен. Работим в момента с МЗХГ и трябва да подчертая, че зам.-министър Чавдар Маринов ни съдейства за този въпрос, но сега той ще трябва да ни даде отчет до къде е стигнала работата и какво още ние трябва да направим, за да има в крайна сметка за следващата година вече такава държавна помощ за болести и неприятели при пиперите.“
Другите теми, които притесняват пиперопроизводителите, са свързани с работната ръка и борбата с градушките.
„При нас отдавна е назрял въпросът с липсата на работна ръка, но тази година за първи път, тъй като обикаляме всички наши членове и полетата им, за първи път видяхме презрели пипери, които стоят на полето необрани, поради липса на работна ръка за обирането им.“
Георги Василев изрази притеснението си по въпроса и с факта, че няма достатъчно заети лица и в преработката на пипер. Вследствие на това се случвало блокиране на тонове непреработена продукция.
Миналата година около 1415 души са отглеждали пипер. Тази година се очаква те да бъдат с между 5 и 10% по-малко. От Асоциация „Български пипер“ подчертаха, че заплащането на работниците за бране и обработка на пипер не било ниско, а в рамките на 40-50 лева на ден.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.