1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Портфолио Фарм 2023: Без иновации няма растеж

Портфолио Фарм 2023: Без иновации няма растеж

Хибридите на Corteva Agriscience™ - сигурност на полето

По традиция и тази година Corteva Agriscience™ провежда платформата Портфолио Фарм. Край Кнежа демо полето, на което е заложена иновативната селекция на компанията, е изведено с любезното съдействие на дългогодишния партньор Агроконтрол ООД.

Лили Георгиева, агроном-консултант за Борован, Бяла Слатина, Роман, Мездра, Кнежа, Луковит, Угърчин, представи отличното състояние на полето, което е доказателство, че силната генетика в съчетание с щедра грижа се отблагодарява. Тя приветства гостите на платформата, производители от регионите на Плевен и Враца, като ги увери, че Corteva Agriscienceе приготвила още много приятни изненади и не спира да инвестира в иновации, които да направят стопанствата по-печеливши и рентабилни.

Сред многообразието царевици изпъква най-продаваният хибрид в България за тази и миналата година - Р9889. Изключително пластична селекция, с висок потенциал при сухи и влажни условия. Наред с него Corteva Agriscienceще налага и новата селекция - Р9398, ФАО 350, характеризиращ се с много силно развито стъбло. Също така - Р9944, ФАО 400-420, и в по-късната група Р0450, на който ще се разчита като царевица за поливно земеделие, както и хибридът Р0710, който през миналата година е бил с най-добри резултати по отношение на добив и влага и успешен начален старт.

„Идеята на новата селекция е да си партнира с хибридите Р9903 и Р0023, Р9300 и Р9610, които се справяха чудесно през изминалите 5-6 години. Corteva Agriscienceще стартира от следващата година с така наречената нова селекция, от която се очакват много високи резултати и горещи препоръки“, подчерта Георги Герджиков, мениджър ключови клиенти за Североизточна България.

georgi gerdjikov

Георги Герджиков, мениджър ключови клиенти за Североизточна България

 

Безспорен акцент на полетата на земеделците са хибридите от продуктовата линия Optimum® AQUAmax®. Това са царевици, които и тази година доказват своите преимущества при различни климатични условия. Залагайки на тях, може да се разчита на стабилен добив, дори в сушава година.

Посевите надеждно са опазени от плевели, за да разгърнат пълния си потенциал. На това поле е приложен трикомпонентният системен хербицид Ариго™ ВГ, който се справя еднакво добре с житни - семе от коренища от Балур, така и с всички широколистни плевели - Черно куче грозде, Бутрак, Абутилон, Грънча. Продуктът има и почвено последействие. Приложен е във фаза 3-4-и лист на културата. Освен че е широкоспектърен, той е един от най-селективните продукти на пазара, обясни търговският представител за Плевен и Ловеч Дейвид Лалов.

Растителната защита при слънчогледа е обезпечена с няколко продукта, първият от които е Експрес® 50 СГ, съвместно с прилепителя Виволт™ 90. Комбинацията се е справя отлично с плевели като Черно куче грозде, Бяла лобода, Бутрак, Абутилон. Приложен е биостимулаторът за по-високи добиви Кинсидро™ Гроу, който освен при царевица работи отлично и в житни култури, слънчоглед, рапица. Той съдържа 80% хуминови и фулвиеви киселини, всички важни микроелементи, сред които и кобалт, отговорен за фотосинтезата, като има и антистрес действие.

Опитният парцел със слънчоглед включва 17 хибрида, които обхващат трите технологии: Конвенционални, Clearfield® Plus, ExpressSun™, с линолов тип на маслото, високоолеинови, както и предназначени за птици. „Основните хибриди обаче, които пазарът търси, са от ExpressSun™ технологията“, подчерта селекционерът Нено Ненов, мениджър продажби за Североизточна България.

neno-nenow

Нено Ненов, мениджър продажби за Североизточна България

Най-новите предложения са P64LE185 -изключително високодобивен, с висок процент масло и отличен добив при различни климатични условия. Сравнително нови хибриди са P64LE168 и P64LE 162, като вторият развива изключително мощно растение, формира характерни еднакви семена, добре разпределени от края до средата на питата. Слънчогледът е устойчив на расите синя китка, идентифицирани в страната до 2021 г. Този ген носят и хибридите в сегмента Clearfield® Plus на Corteva, което носи изключителна свобода на фермерите за техния подход при прилагането на хербицидите.

За поредна година Corteva Agriscience™ доказа безспорните си водещи позиции при селекцията на пролетни култури, а иновациите от компанията носят добавена стойност в зърнопроизводството.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.