1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Сезонът „чука на вратата“ - есенниците се нуждаят от нашата грижа

Сезонът „чука на вратата“ - есенниците се нуждаят от нашата грижа

Житни култури

Трудно е да се направи цялостно обобщение, но състоянието на житните есенни култури към момента може да се определи като задоволително за сезона.

При пшеницата, по-ранните и добре снабдени с хранителни елементи посеви са добре гарнирани, с нормално развита коренова система и средно 1 до 4 изравнени братя. Отличното им състояние към момента предполага висок добивен потенциал, който бихме могли да подсигурим и увеличим с помощта на специално разработения за случая Лебозол® Микс за Житни СК. Това може да се окаже изключително важно, тъй като в година, като тази загубата на потенциален добив ще ни струва наистина скъпо, а увеличаването му ще доведе до реализиране на приходи.

Голям процент от пшеничените ниви, обаче са засети при по-късни срокове поради променящите се климатични условия. Част от тези посеви са успели да формират по 1-2 братя, но други едва сега започват да братят  и кореновата им система не е достатъчно добре развита. Логичната стъпка е да опитаме да компенсираме изоставянето, като ускорим развитието и подобрим усвояването на хранителни вещества. Използването на Аминозол® рано на пролет е задължително в такива случаи. Лебозол® НитроМикс е още по-подходящ  в тази ситуация, но смесването му с хербициди не се препоръчва.

Най-лоша е ситуацията при полета, на които не сме осигурили достатъчно хранителни вещества за нормалното начално развитие на растенията. Такива посеви имат силно забавено развитие и спешна нужда от допълнителна помощ. При първа възможност след започване на вегетация е необходимо  да третираме Аминозол® в комбинация с Лебозол® Бор. Целта е да стимулираме развитието на корена, но само това няма да е достатъчно и две седмици по-късно е необходимо отново да подпомогнем нашите растения, като използваме Лебозол® Вивир в дози от 1л/дка.

В случай, че не сме осигурили достатъчно хранителни вещества на растенията за цялата вегетация можем да продължим с редуването на Нутриплант 36® и Лебозол® Вивир през 2-3 седмици в опит да компенсираме липсващото основно хранене.

Обследванията на ечемичните и пшенични посеви в почти цялата страна показват, че въпреки все още ниските нощни температури и голямата амплитуда с дневните стойности, регистрираме активизиране на вегетационните процеси. Паралелно с културните растения плевелите също се събуждат, а това в комбинация с прогнозата за затопляне на времето вероятно ще ни принуди  да влезем с пръскачките веднага щом настъпят подходящи условия за употреба на хербициди. Препоръчителна е съвместната им употреба с Аминозол®, като целта е да засили ефекта им към плевелите и да намалим стреса за културното растение. Освен това аминокиселините повишават и толеранса към други видове стрес, което ги прави много полезни при евентуално последващо застудяване.

Друг важен момент, в които можем силно да повлияем на растенията чрез употребата на листни торове е фазата на изкласяване. Нуждите на житните растения от хранителни елементи са най-големи по време на цъфтеж и най-логично е да се опитаме да им ги осигурим малко преди това.  Подходящи продукти са Лебозол® Амониум ТС 200 или Нутриплант 36® + Лебозол® Сяра 800 ОД, като освен по-голям добив ще повишим съдържанието на суров протеин в семето и ще подобрим имунитета на растението благодарение на сярата.

Примерни препоръки:

LebosolTAb

Рапица

По-голямата част от рапичните полета са презимували успешно,  без значителни поражения от измръзване и благодарение на повишаващите се дневни температури тяхната вегетеция ще се активизира скоро. Хербицидните пръскания също наближават и към тях задължително трябва да добавим Аминозол® в комбинация с Лебозол® Бор. Така, освен че ще намалим стреса от хербицида и ще предпазим до някъде растението, ако последват рязки понижения на температурите.

Второто третиране може да бъде направено по време на стрелкуване с Лебозол® Микс за Рапица и Слънчоглед СК, като целта е да снабдим растението с комбинация от микроелементи необходими за развитието на повече разклонения и за да подсигурим равномерен цъфтеж и узряване.

При възможност е препоръчителна и употребата на микса в началото на масов цъфтеж, като целта е да удължим периода му и да подсигурим нормалното и равномерно формиране и развитие на шушулката и семената.

Примерни препоръки:

lebosolTAB 2
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.