1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Словения изкупува цялата пшеничена реколта

Словения изкупува цялата пшеничена реколта

Министерството на земеделието в Любляна обяви, че започва мониторинг на цените на дребно на 15 основни хранителни стоки

Тъй като не вярва, че световните пазари за хранителни продукти ще се нормализират, правителството на Словения обяви, че започва широкообхватна програма за изкупуване на отгледаната в страната пшеница. Тази есен държавният резерв ще придобие цялата реколта, съобщават медиите в Любляна.
 
През последните години словенските фермери прибираха средно по 160 хиляди тона пшеница, очакванията за тази година са за подобно количество. В опит да подкрепят стопаните, властите оповестиха, че ще похарчат 22 милиона евро, които да помогнат при купуването на горива, торове и други необходими суровини.
 
Словенският министър-председател Роберт Голоб обясни мярката с несигурната международна ситуация при аграрните продукти. По думите му страната е изправена пред тежка зима, затова през следващите месеци трябва да се натрупат големи резерви. Правителството смята да изкупи пшеницата от фермерите, а не да чака прекупвачите, които биха го предлагали на по-високи цени.
 
Министерството на земеделието в Любляна обяви, че започва мониторинг на цените на дребно на 15 основни хранителни стоки. Ведомството няма намерение да ги регулира, но иска те да са прозрачни и сравними. Засега Европейската комисия не е взела отношение по програмата за изкупуване на зърното, анонсирана от Любляна.
 
Когато през март Унгария наложи ограничения за износа на зърно, Комисията изтъкна, че това нарушава правилата за вътрешния пазар. Тогава комисар Януш Войчеховски посочи, че функционирането на свободния пазар е важно, за да не се допускат изкривявания на пазара. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.