1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Винарна „Малката звезда“ опазва лозята си с иновативните фунгициди на Байер

Винарна „Малката звезда“ опазва лозята си с иновативните фунгициди на Байер

Трудна и динамична година за лозарите, но растителнозащитната схема на Байер е решението за добра и качествена реколта

Микал® Флаш, Фоликур®, Профайлър®, Луна® Сенсейшън, Мелоди® Компакт, Флинт® Макс – това е пълната гама от продукти за растителна защита в лозя, приложена тази година на лозовите масиви на винарна „Малката звезда“ в Харманли, които са на площ 1500 дка. Сортовете са Шардоне, Мерло, Совиньон, Сира, Мавруд, Малбек, Траминер, Рубин и др., разказа Свилен Георгиев, собственик на винарска изба, гр. Харманли.

„Годината е трудна и динамична заради дъждовете и хладната пролет. Имаше нападение от черно гниене и обикновена мана. Имаме опит с продуктите на Байер, те са се доказали през годините, вършат отлична работа, дават добра защита. При един труден сорт като Шардоне тази година няма нито един заразен грозд“, похвали се Свилен Георгиев и добави: „Впечатлен съм от Профайлър® и Луна® Сенсейшън, както и от Мовенто® срещу щитоносна въшка.“

Bayer-svilen

Свилен Георгиев, собственик на винарска изба, гр. Харманли

„Заложили сме на продукти за борба срещу обикновената и брашнестата мана, като първите две пръскания са с Микал® Флаш и Фоликур®, впоследствие преди и след цъфтеж сме заложили на нашите най-добри фунгициди Профайлър®, в комбинация с Луна Сенсейшън, каза Ангел Косев, Регионален представител (Ямбол, Сливен), Представител Ключови Клиенти (Лозя) в Байер КропСайанс България.

bayer-angel-kosev

Ангел Косев, Регионален представител (Ямбол, Сливен), Представител Ключови Клиенти (Лозя) в Байер КропСайанс България

Във фаза грахово зърно-затваряне на чепката е приложен Мелоди® Компакт в комбинация с Флинт® Макс. И за финал при затваряне на чепката и избистряне на грозда – отново Мелоди® Компакт и Флинт® Макс. Срещу сиво гниене се прилага биопродуктът Серенада® Асо, който съдържа бактерия, унищожаваща хифите на сивото гниене и непозволяваща навлизането му в грозда. Продуктът няма карантинен срок и може да бъде приложен преди гроздобер.

Какви са предимствата на продуктите?

Микал® Флаш, с активни вещества Фозетил Алуминий и Фолпет, е системно-контактен фунгицид с пълно системно действие за контрол на обикновена мана и екскориоза при лозя. След пръскане продуктът прониква за 30 мин, осигурява 12-14 дни защита и има липса на резистентност

Фоликур® е широкоспектърен, системен триазолен фунгицид с предпазно и лечебно действие, с активно вещество Тебуконазол. Прониква в листата и се пренася възходящо в растенията. Отличен за борба срещу оидиум.

Профайлър® е последната разработка на Байер за защита от мана по лозата, съчетание от добре познатия алуминиев фозетил, който ни дава пълната системна защита и дългото последействие и флуопиколид – ново активно вещество, комбинацията от двете активни вещества допринася за бързото проникване и лечебното действие на препарата.

Луна® Сенсейшън е широкоспектърен фунгицид с превантивно, системно и лечебно действие. Активното вещество флуопирам е от нов клас – Пиридилетиламиди, блокатор на респираторната верига на патогените (SDHI). В растението прониква чрез листата и се придвижва системно по ксилема (акропетално), има трансламинарни свойства, не се движи низходящо. На активното вещество трифлоксистробин се дължи мезостемното – трансламинарно и газово преразпределение и предпазното действие на продукта, а също така се наблюдава и частично действие върху покълването на спорите и растежа на мицела върху растителната повърхност.

Мелоди® компакт съдържа мед и ипроваликарб, с контактни и трансламинарни свойства, а Флинт® Макс съдържа стробилурин, трифоксистробин и тебуконазол, с изключително действие срещу брашнеста мана и оказва добър физиологичен ефект, което позволява лозата да преодолее високите температури и дава допълнителен зелен ефект.

„Това е работеща и доказана технология в годините, а лозарите, които заложат на нашата схема и изпълнят нашите препоръки, могат да бъдат сигурни, че си гарантират максимален добив и отлично качество“, обобщи Ангел Косев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.