1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Високодобивна генетика при царевицата плюс трихограма – стратегия за високи добиви

Високодобивна генетика при царевицата плюс трихограма – стратегия за високи добиви

Най-доброто от KWS България и Органик Инвест Био Защита

Високодобивната селекция ще се отблагодари, ако посевите бъдат опазени надеждно от неприятелите. Именно с тази мисия две компании обединяват сили, за да гарантират икономическа ефективност на производителите на царевица.

„Заедно с KWS сме си стиснали ръцете в стратегическо партньорство, като идеята е да предложим на фермерите как по най-добрия начин да си защитят посевите. Трихограмата винаги работи, но е важно навреме да се колонизира, каза Борислав Бойчинов, управител на Органик Инвест Био Защита, по време на открит полски ден в с. Алеково пред земеделци от региона.

„Ние, от KWS, като една социално отговорна фирма, освен отличната си генетика, винаги сме искали да предложим и добавена стойност на земеделските производители за техните полета. В тази връзка, ще се радваме да помогнем на Органик Инвест Био Защита в нелеката им мисия да завърнат трихограмата на българския пазар. В момента на мрежа от наши опити, с царевични хибриди на KWS се колонизира трихограма, за да се докаже ползата, ефективността и най-вече положителния икономически ефект от приложението й. България в миналото е била един от пионерите в биологичната борба при земеделските култури. Днес, при нарастващата актуалност на Зелената сделка, освен ефикасен, методът е нужен и би могъл сериозно да подпомогне усилията на ЕС за намаляване използването на пестициди в земеделското производство“, обясни управителят на KWS България Петко Василев.

На полето в Алеково са представени 12 нови хибрида от двете продуктови линии PLUS4GRAIN и CLIMACONTROL3 на фирмата от 310 до 480 по ФАО. Новите имена са: KWS Лауро, KWS Адонисио, КВС Факундо и KWS Аднано. Тук виждаме и добре познатите и вече любими на земеделските производители - Колегас, KWS Интелиджънс, KWS Кашмир, KWS Смарагд и др. Въпреки неблагоприятните климатични условия, силното засушаване и липсата на валежи, царевичните хибриди изглеждат отлично и дават надежди за силни добивни резултати, които да покажат превъзходството на немската селекция.

„На това поле е представено най-доброто от портфолиото на KWS България, а съм убеден, че за 18 години присъствие в страната това е най-силното, най-добре адаптирано и най-високодобивно портфолио, което сме имали, плод на изключително сериозни селекционни усилия и върхови генетични достижения. Това впрочем е валидно не само за царевицата, в която е традиционно нашата сила, но и за слънчогледа, при който със старта на пазара на 3 нови сулфонилуреа толерантни хибрида Ориентес SU, Сувекс SU и Арнетес SU, портфолиото ни вече заема достойно място в първа лига“, с гордост заяви управителят на КВС България Петко Василев.

„Идеята е да изработим методика, според почвено-климатичните условия на страната ни, за по-ефективно колонизиране на трихограмата, за да могат фермерите да защитят посевите си. Моят съвет е те да се възползват от един естествен враг на царевичния стъблен пробивач, видовете нощенки, ливадната пеперуда, да регулират плътността им. Щастлив съм, че едни от големите земеделци у нас познават унищожителното въздействие на трихограмата върху неприятелите. Тази година я внесохме на достатъчно площи“, коментира Людмил Стоянов, директор „Маркетинг и продажби“ в Органик Инвест Био Защита.

Компанията приема ранни заявки за сключване на договори за новата стопанска година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.