1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Вносните цитруси често са носители на вредители

Вносните цитруси често са носители на вредители

Феноменът е добре известен, както и свързаните с него рискове

Между януари и август европейските митници са заловили 33 пратки цитрусови плодове от Южна Африка, носещи болестта "черни петна". В други 4 пратки мандарини и грейпфрути, също идващи от Южна Африка и Израел, е открито наличието на фалшив молец, алармират фермерските организации Копа и Коджека.

Секторът за отглеждане на цитрусови плодове в Европейския съюз е силно обезпокоен, тъй като тези вредители представляват значителен риск за цялото производство, а това трябва да накара европейските власти да предприемат още по-мащабни действия.

Феноменът е добре известен, както и свързаните с него рискове. Години наред докладваните цифри за прихващане на партиди цитрусови плодове, носещи паразити, които биха могли да заразят европейските овощни градини, особено от Южна Африка, показват малък или никакъв спад. В Съюза има около 600 хиляди хектара цитрусови плодове. Цялата икономика на много региони зависи от веригата за доставки на тези плодове. Ако болестите влязат на европейска територия, това ще бъде катастрофа не само за производителите, но и за целите вериги на доставки и ще изложи на риск целия пазар.

Според председателя на Копа Рамон Арменгол, цитиран в съвместно изявление на двете организации, Европа не може да си позволи да внася вредители, които имат потенциала да унищожат всичките овощни градини. Европейската комисия въвежда мерки за насърчаване на студената обработка за вноса на портокали, но това трябва да стане задължително за вноса на мандарина и грейпфрут, както препоръчва и Европейската агенция по безопасност на храните.

Копа и Коджека критикуват също така, че Брюксел е разрешил заразените с "черни петна" плодове да се преработват в индустрията. По думите на Арменгол това е много рисковано, като се има предвид, че след като заразеният цитрус е в ЕС, нищо не може да го спре да достигне и до вътрешния  пазар.

За Копа и Коджека доброволната мярка, предприета от Южна Африка за спиране на износа за ЕС, след като е приключил експортният сезон, е безполезна, тъй като износителите нямат повече цитрусови плодове за превоз. Това е седмият път, когато Южна Африка въвежда тази мярка, която води до безполезни ефекти, както се виждаше по-рано. Тази мярка се прилага само за да се избегнат по-строги действия от страна на ЕС. Комисията не трябва да се заблуждава и трябва да предприеме бързи действия за защита на здравето на европейските растения, настояват организациите. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.