1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Австрия ще гласува против удължаването на лиценза за глифозат

Австрия ще гласува против удължаването на лиценза за глифозат

На подобна позиция са Германия и Франция

Австрия ще гласува против предложението на Европейската комисия за подновяване на лиценза на глифозата, потвърди предишната си позиция министерството на земеделието във Виена.
 
След като Европейската комисия представи предложението си за повторно одобрение на глифозата, най-широко използвания хербицид в Европейския съюз, държавите от сега трябва да вземат решение по спорния проект.
 
При гласуването, насрочено за октомврийската среща на Постоянната комисия по растенията, животните, храните и фуражите, Виена ще гласува против. Говорител на ведомството заяви, че австрийското правителство е задължено по закон да гласува против всяко удължаване на лиценза на европейско ниво, след като националният парламент през 2017 година гласува такова решение. На подобна позиция са Германия и Франция. Във Федералната република зеленият министър на земеделието Джем Йоздемир каза, че е против повторното одобрение и също така, че лобира в други страни по въпроса. Въпреки това той може да бъде принуден да гласува "въздържал се", вместо "против", тъй като либералите в правителството казаха, че подкрепят повторното одобрение. Ако коалиционните партньори не са съгласни по въпросите на ЕС, обичайно е германското правителство да се въздържа.
Според френския евродепутат Паскал Канфин, който е член на партията на Макрон, страната му също няма да гласува в подкрепа на предложението на Комисията. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.