1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. БЮЛЕТИН НА НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА

БЮЛЕТИН НА НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА

За появата, разпространението, плътността, развитието, степента на нападение, начините и средствата за борба с вредителите по земеделските култури за периода до 30 април 2004 година


Марокански скакалец, италиански скакалец

През последните няколко години в районите на Кърджали, Хасково, Благоевград, Пловдив, Смолян, Пазарджик, Кюстендил и някои райони на Враца и Добрич, се регистрира каламитетно намножаване на марокански и италиански скакалци. Основни предпоставки за намножаване и разпространение на вредителите са увеличената площ на необработваемите земеделски земи (естествените местообитания) в съчетание с оптималните абиотични условия за развитие на неприятеля.

Плътността на скакалците в огнищата по време на излюпване е в границите на 200 –700 бр./кв.м., а след трета възраст на ларвите и равномерно разпределение по прилежащата площ от 30 до 200 бр. на кв. м.

За разлика от предходните 3 години, освен в районите на Кърджали, Хасково, Благоевград, Враца, Кюстендил, Смолян и Пловдив, през настоящата, на отделни площи в по-висока плътност скакалци се появиха и в района на Добрич. През 2003 г. бе констатирано намаляване ареалът на разпространение и плътността на мароканските скакалци в районите на Кърджали и Благоевград. В посочените райони е наблюдавано преминаване на популацията на мароканския скакалец от стадна форма на поведение и развитие към единична. Това е сигурен показател ,че популацията от марокански скакалец върви към състояние на депресия.

Един от аспектите на стратегията за борба в регионите с каламитетно намножаване на скакалците е локализирането им в необработваемите площи, ливадите и пасищата, и недопускане на поражение по земеделските култури.

Поражения в посеви от земеделски култури  не бяха допуснати.

В района на Хасково бяха нападнати от зелен скакалец - 4 300 дка. тютюни и същите площи бяха третирани. Констатирано е нападение от същия вид в района  на Плевен на площ от 8000 дка.

В някои райони не се третираха всички огнища – поради ниска плътност и се очаква отново поява на неприятеля през следващата година, в плътност над прага на икономическа вредност. Площите с плътност над прага на вредност през 2004 г., на които ще се наложи извеждането на борба се очаква да достигнат 110 000 дка.

През настоящата година на местата с огнищно третиране се очаква отново

поява на неприятеля в плътност над прага на икономическа вредност. През третата десетдневка на месец април може да се очаква излюпване и във връзка с това да се извършват обследвания за картотекиране на застрашените райони и почвени разкопки за установяване на яйчния запас.

Марокански скакалец – възрастно насекомо  

 

При приложение на продукти за растителна защита да се спазват хигиенните изисквания за работа с пестициди.

Да се вземат необходимите мерки за  опазване на околната среда от замърсяване и пчелите от отравяне!

* - продукт за растителна защита, от І-ва категория за употреба;         

Забележка: третирането с продукти  за растителна защита от І-ва категория за употреба се извършва под контрола на лице с висше агрономическо образование със специалност растителна защита.

Отдел "Прогноза, биологична и интегрирана растителна защита и торове"

Лазар Чавдаров – началник отдел

Маргарита Ценова – главен експерт

Екатерина Томева – старши експрет

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.