1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Добре се подгответе преди да палите стърнищата

Добре се подгответе преди да палите стърнищата

Стриктно трябва да се прилагат мерките за противопожарна безопасност

 

Жътвата вече започна и освен зърното в складовете и по площадките ще се трупат и хиляди тонове слама по блоковете, която няма да има реализация по различни причини, но според експертите поне половината ще остане излишна и за да се освободят площите стопаните ще преминат към най-елементарния начин да се отърват от нея - ще я предадат на огъня. В това няма нищо необичайно, защото се случва всяка година. Лошото е, че при някои палежи се случва да не може да се ограничи стихията, която преминава и се развихря в гори, неожънати зърнени култури, или други насаждения.

И така - вече е ясно, че ще се пали сламата и стърнищата, но трябва да се спазват противопожарните правила, добре известни на тези, които отглеждат есенни култури и ги прибират. Знае се, че старите комбайни не разполагат с устройства, които да раздробяват сламата и да я разпръскват равномерно върху ожънатата площ. Спасението е в огъня, който обаче трябва да се контролира. А как става това според органите на пожарната безопасност.

За да се предприеме опожаряването на дадена площ тя трябва да бъде отделена от останалата с дълбоко разорана ивица с ширина не по-малко от 6-8 метра. Паленето на откосите трябва да се извършва срещу вятъра, а ако той е силен - мероприятието да се отложи. На мястото на опожаряването трябва да има достатъчно хора, които да разполагат с подръчни средства за гасене на огън, както и цистерна с вода. Във всяко населено място има изградени гасачески групи, които трябва да бъдат предупредени за паленето на сламата. Кметът на населеното място също трябва да бъде уведомен за намеренията на стопаните и информиран за взетите противопожарни мерки. В противен случай се рискува да се плащат глоби и актове.

И защото сме във времето на комуникациите нека посочим опита на един арендатор от село край Монтана, който от години пали без да е допуснал пожар и в един слог. Името му по понятни съображения ще скрием.

- След като свърша всичко необходимо, за да изгоря сламата без да има изненади и огънят да стане неуправляем, се обаждам по мобилния телефон на дежурния в пожарната в Монтана и му обяснявам, че ще паля сламата в еди коя си местност. Това го правя, за да не види някой друг пламъците и дима и да извика пожарната, която да идва напразно, а аз да и платя тревогата. Последното, което уговарям с дежурния огнеборец е, че ако възникне рискова ситуация, аз самият ще потърся пожарникарите за помощ. Този начин на работа никога не ми е изневерил досега. Но най-важна си остава подготовката и постоянното следене на ситуацията. Това е - на практика прости неща, но работят сигурно./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.