1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Еколози протестираха в защита на Природен парк "Рила"

Еколози протестираха в защита на Природен парк "Рила"

Протестът протече мирно и без груба намеса от страна на полицията

 

Снощи движението по улица "Г. С. Раковски" в София спря заради протест на еколози в защита на Природен парк "Рила". Отсечката между ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Патриарх Евтимий" беше блокирана от полицията заради протеста. Еколозите скандираха "Ние сме България". Протестът протече мирно и без груба намеса от страна на полицията. С кашони еколозите "застроиха" пешеходката пътека, като сложиха надписи: "Незаконен хотел", "Природата за нас", "Хотел Джевдет" и др.

Според тях пътят и лифтът могат да бъдат само началото на проекта за ски курорт "Паничище - Езерата - Кабул". Офшорната фирма "Рила Спорт" АД се готви да застрои 21 писти и съоръжения на 1800 дка от територията на Национален парк "Рила", посочват още еколозите. Те настояват Министерство на околната среда и водите да спре изграждането на пътя във всичките му отсечки, докато проектът не мине на цялостна Оценка на въздействията върху околната среда.

Всичко друго ще е нарушение на Закона за околната среда и Директивата за ОВОС на ЕС, смятат природозащитниците. Те още настояват при екологичната оценка на пътя да се оценят съвместните въздействия с планираният ски лифт върху Националния парк, от гледна точка интензивността на туристическият поток и да се оценят въздействията върху "Натура 2000".

Еколозите искат МОСВ да провери дали е засегната територия на парка при досега извършените строителни работи, както и да бъдат предадени на прокуратурата данните за извършените незаконни действия – строеж на път без ОВОС и най-малкото създаване на предпоставки за нарушаване режима на обекта от община Сапарева баня. Освен вина от съответните длъжностни лица да се потърси и административна отговорност от общината като юридическо лице, искат още природозащитниците./econ.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.