1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Китай съобщи за шеста човешка жертва от птичи грип

Китай съобщи за шеста човешка жертва от птичи грип

22 милиона птици в Китай са били убити като предпазна мярка

 

39-годишният мъж, починал тази седмица в Индонезия, е със съмнения за птичи грип. Лаборатория в Хонконг още не е потвърдила откритието, но ако резултатите излязат положителни, това ще бъде 10-ият случай на смърт от птичи грип при човек в Индонезия.

Мъжът живеел в богат южен квартал на столицата Джакарта. Десет птици от този квартал са дали положителни проби за болестта и са били убити. Взети са кръвни проби от роднини и съседи на починалия, за да се провери дали и те не са заразени. 

Китай също съобщи за поредната жертва на смъртоносната болест, както и за ново огнище на птичия грип, открито във ферма за патици. Шестата жертва на птичия грип в Китай е 35-годишен мъж от окръг Суйчан в провинция Цзянси.

Има подозрения че 12-годишно момиче също е заразено с болестта. Новото огнище на болестта е открито в село Шанси, също в провинция Цзянси, където са намерени 1640 умрели патици. Петнадесет хиляди птици в района са били убити, за да се спре разпространението на болестта.

От октомври досега Китай е съобщил за 25 огнища на инфлуенцата . Правителството обяви, че 151 000 пилета, патици и гъски са умрели, а 22 милиона птици са били убити като предпазна мярка.

 

AGRO.BG



Китайското правителство казва, че е почти готово с кампания за ваксиниране на всичките 5,2 милиарда домашни птици в Китай срещу вируса.

Смъртоносният щам H5N1 на птичия грип отне живота на най-малко 71 души в Азия от 2003 година насам. Повечето жертви са във Виетнам и Тайланд.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.