1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Колорадският бръмбар се завръща във Великобритания

Колорадският бръмбар се завръща във Великобритания

За разлика от континентална Европа на Острова колорадският бръмбар се смята за инвазивен вид

Смятаният за унищожен колорадски бръмбар се завръща във Великобритания и причинява сериозни главоболия на тамошните производители на картофи. Най-новият случай е от преди ден, когато в нива в графство Кент бяха открити ларви на вредителя.
 
За последните 70 години такива случаи имаше само два пъти – през 1976 и 1977 година. Тогава властите предприеха решителни мерки и унищожиха цялата популация.
 
За разлика от континентална Европа на Острова колорадският бръмбар се смята за инвазивен вид и всяка находка задължително трябва да се съобщи на властите. От години в сила са ограничения за внос и дистрибуция на материал, който би могъл да е гостоприемник, като на строги проверки подлежат не само картофите, но и марули и други листни зеленчуци.
 
Според министерството на земеделието има опасност бръмбарите да унищожат тазгодишната реколта от картофи. Затова в Кент се предприемат мерки за унищожаването на вредителите. В радиус от 1 километър от нивата земята се претърсва за ларви и бръмбари, след което съответните площи ще бъдат третирани с препарати. В случай, че бъдат открити картофени насаждения, нападнати от вредителя, растенията ще бъдат изкоренени и унищожени, а фермерите ще получат обезщетение. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.