1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Наблюдавайте посевите за болести и вредители

Наблюдавайте посевите за болести и вредители

От вредна житна дървеница загубите се причиняват от възрастните насекоми и ларвите

 

Независимо от климатичните условия малко или много по време на изкласяване, цъфтеж и млечна зрелост при житните култури се наблюдава нападение от шведска муха, житна пиявица, пшеничен трипс, житна дървеница, брашнеста мана, кафява ръжда и фузариоза. Това налага стопаните да следят информацията от Районната станция за растителна защита, да се водят индивидуални наблюдения и при съмнение за появата на болест, или неприятел, да търсят специалистите за съвет и помощ.

При обикновената житна пиявица вредят възрастните насекоми и ларвите. Възрастните бръмбари изгризват листата във вид на тесни и дълги прорези между нерватурите, а при повреда от ларва остава само долната повърхност на листата. Повредените листа побеляват и при силно нападение изсъхват, развитието на растенията се забавя, а добивът от нападнатата площ намалява. Повредите от житната пиявица са най-често на хармани, но при масово нападение може да бъде унищожен и целият посев.

От вредна житна дървеница загубите се причиняват от възрастните насекоми и ларвите. Възрастните на житната дървеница смучат сок от стъблата, листата, класовете и зърната на пшеницата и ечемика, а ларвите - само от зърната. Часта на растението над мястото на повредата загива. Това води дo прореждане на посевите и до намаляване на добивите. Повредите по класовете са известни в практиката като частично, или пълно белокласие. Повредените зърна имат по-ниско абсолютно хектолитрово тегло и намалена кълняемост, а брашното, получено от тях, е с влошени хлебопекарни качества.

Не бива да се забравя и нападението от пшеничен трипс - и при него вредят възрастните насекоми и ларвите. Възрастните трипси смучат сок от листата и класовете, а ларвите - главно от зърната. Повредената връхна част на класа побелява и остава недоразвита, класчетата не формират зърно или образуват слаби, спаружени зърна. Ларвите пък смучат сок отначало от плевелите и цветните части, а по-късно от различни места на зърната в млечна и восъчна зрелост. Повредените зърна имат шуплив вид, по-ниско тегло и влошени посевни качества, а растенията от тях се развиват по-слабо и образуват по-малък брой продуктивни стъбла./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.