1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Неоникотиноиди: Веществата остават разрешени за кучешки нашийници

Неоникотиноиди: Веществата остават разрешени за кучешки нашийници

Неоникотиноидите бяха забранени за прилагане на открито през 2018 година

В селското стопанство неоникотиноидите вече са забранени като препарати за растителна защита. Веществата обаче продължават да се ползват в нашийници за кучета, които да ги предпазват от кърлежи.
 
Повечето нашийници против кърлежи съдържат имидаклоприд и действат до 8 месеца. Веществото постепенно се просмуква през козината в подкожната мазнина на домашния любимец и от там се разпределя по цялото му тяло. Всъщност имидаклопридът не предпазва кучето от ухапване, но паразитите умират в момента, в който проникнат в кожата му. Затова ветеринарите препоръчват тези специални нашийници, като за всеки размер на най-добрия приятел на човека има аксесоари с различна дозировка.
 
Други вещества, използвани за целта, са делтаметрин и перметрин, като делтаметринът се съдържа и в някои инсектициди, лицензирани за употреба в селското стопанство. При употребата в нашийници собственикът на кучето трябва да внимава то да няма контакт с котки, тъй като и двете вещества са отровни за тях.
 
Неоникотиноидите бяха забранени за прилагане на открито през 2018 година. Те са високоефективни препарати срещу насекоми, които се свързват с нервната система на вредителите и ги убиват. Действието им върху насекомите е далеч по-силно, отколкото върху гръбначни животни, но въпреки това ветеринарите предупреждават, че и при ползване чрез нашийници, особено при сгрешена дозировка, може да се стигне до нежелани ефекти. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.