1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Отменена е забраната за предвижване на свине и прасета в регионите на Софийска област и област София град

Отменена е забраната за предвижване на свине и прасета в регионите на Софийска област и област София град

Забраната беше наложена във връзка с констатирано огнище на класическа чума по свенете в гр. Етрополе

 

Със заповед на зам.-министър Нихат Кабил е отменена наложената забрана за предвижване на свине и прасета в регионите на Софийска област и област София град, пазарите и изложбите, както и другите мерки, предприети за ограничаване и ликвидация на заболяването класическа чума по свинете в гр. Етрополе, Софийска област и в страната.

Забраната беше наложена във връзка с констатирано огнище на класическа чума по свенете в гр. Етрополе, където след установяване на огнището на заболяването бяха унищожени и загробени 24 прасета.

Заповедта за забрана за предвижването на свине и прасета в областите София и София град бе издадена на 6 април т.г. Тя влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник", като контрола по изпълнението й се възлага на Националната ветеринарномедицинска служба.

Заместник-министърът на земеделието и горите Нихат Кабил подписа заповед за отмяна забраната на транзита на продукти от животински произход, произхождащи от трети страни и преминали през територията на Република Турция. Забраната отменя провеждането на дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства и преминаването на пътниците през изградените дезинфекционни съоръжения, засиления митнически и ветеринарно-санитарен контрол върху личния багаж на пътниците.

Заповедта за забраната на транзита на продукти от животински произход, произхождащи от трети страни и преминали през територията на Р Турция е издадена на 16.04.1998 г. Тя влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник", а контрола по изпълнението й се възлага на НВМС.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.