1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Птичият грип се предава и на други животни

Птичият грип се предава и на други животни

Смъртоносният вирус вече е опасен и за бозайниците от семейство котки

 

Щамът на смъртоносния вирус на птичия грип е започнал да мутира и става все по - опасен. Инфлуенцата вече може да се предава и на бозайници от семейство котки - тигри и пантери. Това съобщи вчера директора на Института по микробиология към БАН проф. Ангел Гълъбов вчера. Висурът става все по  - устойчив и може да оцелее по-дълго извън телата на заразените животни. Това означава, че заразени домашни птици могат да се разболеят, без да имат симптоми и да пренасят болестта без стопаните им да забележат. Учените отчитат, че се е повишила смъртността сред дивите водоплаващи птици. 

Засега в България няма случай на птичи грип и няма опасност от заразяване при консумацията на обработено птиче месо и птичи продукти, заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Богдан Петрунов. Най-лесният начин за предпазване от болестта е ръцете да се мият често и да се спазва добра лична хигиена. Проф. Петрунов посочи, че засега има няколко случая на предаване на вируса от човек на човек, но заразените са работели заедно в птицеферми. 

Учените прогнозират, че едва след две години могат да се появат на пазара ваксини срещу птичи грип. В последните 20 дни в Китай интензивно се изпитва ваксина, която може да се пие и инжектира.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.