1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Румъния официално потвърди наличието на птичи грип

Румъния официално потвърди наличието на птичи грип

Огнища на болестта са локализирани в пет общини в югоизточното част на страната. Последното открито огнище се намира в близост до столицата Букурещ

В 18 населени места на територията на Румъния официално е потвърдено наличието на вируса на птичия грип.Това съобщи в събота министърът на земеделието на страната Георге Флутур.

Огнища на болестта са локализирани в пет общини в югоизточното част на страната. Последното открито огнище се намира в близост до столицата Букурещ.

След 7 октомври тази година, когато в Румъния беше регистриран първия случай на инфлуенцата до делтата на река Дунав, болестта започна да се разпространява на юг и на запад. Според британските учени, които изследват пробите от Румъния, епидемията засега не заплашва Букурещ, но може да избухне в предградията на столицата, където населението отглежда голямо количество домашни животни. Преносители на болестта могат да станат и дивите птици, които обитават града и околностите му.

Властите в Букурещ предприемат спешни мерки за безопасност, които по тяхно мнение, могат да помогнат при възникване на извънредна ситуация.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.