1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Санитарна сеч на Витоша

Санитарна сеч на Витоша

Заради кореновата гъба и короядите 80% от тях вече са загинали, останалите дървета също са заболели

 

Заразени с бактерии дървета на Витоша ще бъдат отсечени. Коварни вируси са засегнали 140-годишните смерчове в планинат, и старата екосистема загива.
Това е естествен природен закон, но Витоша е природен парк, и този факт ни задължава да сторим друго, обясняват от МЗГ.

През тази година короядите са нападнали 300 декара гора на Витоша. Догодина унищожените горски площи могат да достигнат до още 160 декара.

Част от горските площи със смърчове на Витоша, нападнати от короядите, са посочени за санитарна сеч. Сред тях попада и участък от местността Офелиите на Витоша, където има 140-150-годишни смърчове. Заради кореновата гъба и короядите 80% от тях вече са загинали, останалите дървета също са заболели.

Именно от тази местност, определена за санитарна сеч, бе избрано коледното дърво на София. То бе отсечено, клоните му специално опаковани и с кран и камиони бе свалено в центъра на столицата. 24-метровата елха се издигна в Ларгото между ЦУМ и Шератон.

Едва намерихме красиво дърво от Офелиите за центъра на София, признаха специалистите. Дърветата на Витоша не могат да се лекуват с химически препарати, тъй като паркът е защитена територия. Болните смърчове са в най-посещаваната от туристи част на планината. Витоша е най-старият природен парк на Балканския полуостров. Той е създаден през 1934 г. Средно 2,5 милиона души се качват всяка година на Витоша. 80 на сто от тях се отдават на разходки, а 17% карат ски. Според плановете на агроминистерството, догодина ще се извърши незабавна санитарна сеч на Витоша на засегнатите от короядите площи, като на тяхното място ще се създадат млади гори. На Витоша няма бракониери заради системния контрол там. Над 300 000 коледни дръвчета са готови да предложат на пазара държавните лесничейства в цялата страна, съобщиха още от земеделското министерство.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.