1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Спор между общинари и лесничеи към края си

Спор между общинари и лесничеи към края си

Mартиновчани заявиха, че ще направят жива верига, ако започне сеч в землището на селото

 

До един месец спорът между Държавното лесничейство и общинската администрация в Чипровци да приключи. Дотогава да бъде намерено решението на въпроса със сечта в землището на Мартиново, разпореди областният управител след среща със засегнатите страни, в която участва и директорът на Районното управление на горите инж. Васил Иванов.

Както вече ви информирахме мартиновчани заявиха, че ще направят жива верига, ако започне сеч в землището на селото. Там според тях била вододайната зона. Те декларираха намеренията си в Общинския съвет. Тогава малкият парламент в Чипровци поиска оставката на шефа на Държавното лесничейство Младен Андреев. По предложение на съветниците градоначалникът поиска от Националното управление по горите ревизия на лесоустройствения проект, въпреки че от приемането му са изминали само 2 години.

Според горските обаче в приетия десетгодишен лесоустройствен проект, по който работят, в района на Мартиново не е отразена вододайна зона. Те отхвърлиха и твърденията на местните жители, че в района се сече много гора, което било в разрез с приоритета за развитието на туризъм. По данни от проведената ревизия за периода 1992-2001 г. при план 177 хиляди са отсечени 103 хиляди кубика дървесина. Това според Младен Иванов са 58 процента.

Областният управител препоръча на кмета на Чипровци в срок от един месец след провеждане на необходимите процедури и изследвания да докаже съществуването или създаването на вододайна зона. Дотогава сечта в района се отлага.

На срещата бе поставен и въпросът за така наречената такса паша. На този етап жителите на миньорската община плащат по 2,40 лв. на коза, а това според тях е много. Парите са определени от РУГ-Берковица и са във връзка със Закона по горите.

Таксата може да бъде намалена неколкократно и да стане символична, без да се нарушават законовите разпоредби, е мнението на Мариан Цветанов. Лесничейството, което ежегодно определя терени за паша, трябва да осигури по 10 дка площ за една коза. Тъй като животните са много повече от позволените терени, е възможно и реално да не се събира такса на всяка глава добитък. Така хората ще плащат много по-малко./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.