1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Усилено ваксинират свинете в област Монтана

Усилено ваксинират свинете в област Монтана

 
В областта продължава масовата ваксинация на свинете срещу класическа чума, информира директорът на РВМС-Монтана д-р Людмил Антов.
 
Според ежедневната статистика за хода на мероприятието до средата на настоящата седмица в областта са ваксинирани над 9300 свине. За сведение на многобройните дребни и средни фермери, както и на семействата, които искат да си отгледат коледно прасе, ваксинацията е задължително мероприятие и не се заплаща.
 
Стопаните ще платят стотинки за спринцовката и иглата. Ветеринарите съветват онези, които си купуват прасета сега, да се информират за техния произход, за да може ако се открие болно животно да се проследи откъде е дошло.
 
Задължение на стопанина, който е купил прасе, да го регистрира в кметството, за да бъде прегледано и ваксинирано от участъковия ветеринарен лекар.
 
Районната ветеринаро-медицинска служба предупреждава още веднъж кметовете на населените места и собствениците на малки и големи свинеферми, че са длъжни да се включат и оказват помощ и съдействие на ветеринарните власти.
 
Това гласи Законът за ветеринарно-медицинската дейност. Още в началото на предходната седмица областният управител Мариан Цветанов издаде заповед, в която се упоменават мерките за предпазване на свиневъдството в областта от заболяването.
 
Чумата е епизоотия и при невземане на адекватни мерки възникват вторични огнища, коментира д-р Антов. Той каза още, че не съществува риск за здравето на хората от заразяване.
 
Вирусът на чумата е лабилен, ликвидира се при 70 градуса С. Няма опасност при консумацията на месо, преминало през термична обработка./mont-press.com
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.