1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Зайци и пъдпъдъци гинат от миша отрова

Зайци и пъдпъдъци гинат от миша отрова

Заради мишата напаст, започнала още тази пролет, земеделските стопани хвърляли отрова по нивите.

 

Най-страшното за всеки ловец е да види натръшкан от отрова дивеч. Това обаче се случва все по-често, твърдят авджиите от дружинката в Тянево. Заради мишата напаст, започнала още тази пролет, земеделските стопани хвърляли отрова по нивите. Но вместо да я заравят в дупките, наетите от собствениците цигани я пръскали отгоре и тя натръшкала зайци и пъдпъдъци. Последните сигнали са за 16 зайци в Балчишко, 6 в Каварна, много яребици в Каварненско, каза ръково-дителят на ловно-рибарското дружество Петър Петров. Тази отрова е толкова силна, че може да усмърти дива свиня, обяснява Иван Радославов от Българево.

Ловците от Тянево и съседните дружинки са грижливи стопани на полетата и поясите с площ няколко хиляди хектара. На всяка крачка са изкопани ями с вода и капки изгоряло масло, за да се плацика дивечът и да се чисти от паразити.

Дупките са като вани с джакузи за животните, обясняват шеговито авджиите. Срещу зимата са подготвени и всички хранилки. Когато говорят за животните в гората и полето, мъжете с пушки са като истински поети. Само да бяхте видели стадото елени на фона на това зелено море от поникналата пшеница и надигащата се есенна мъгла, разказват с патос ловците./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.