1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Едно стъпало по-нагоре с хибриди Pioneer®

Едно стъпало по-нагоре с хибриди Pioneer®

ПОРТФОЛИО ФАРМ 2021 при Симеон Бянов

Corteva Аgriscience™ проведе ПОРТФОЛИО ФАРМ 2021 пред земеделци за района на Русе. Между селата Иваново и Пиргово компанията представи в мащабен полеви парцел всички хибриди от портфолиото при царевица и слънчоглед. Показа и различни посевни норми и тяхното влияние при развитието на три хибрида царевица.

„Портфолио Фарм е една успешна формула. Причините са няколко - предлагаме цялата продуктова листа семена царевица и слънчоглед, засети и отгледани при едни и същи климатични условия, агротехника, торова норма. По този начин се стремим максимално да улесним земеделците в избора им на продукт за следващия сезон, подчерта Румяна Иванова, агроном за регион Русе в Corteva Аgriscience.

портфолиофарм

По данни на компанията най-предпочитани са продуктите от средно ранната група с превес на Optimum® AQUAmax® продуктовата линия. Р8834, ФАО 310, е с подчертано висок добивен потенциал, който се доближава до резултатите на хибриди с ФАО 360-380. Р9610 е високодобивен хибрид с ФАО 370 и едно от новите предложения на фирмата в тази група по ранозрелост. Негови отличителни черти са високата пластичност към условията на отглеждане и издръжливостта на високи температури във фазите на интензивен растеж и наливане на зърното, на каквито обстоятелства сме свидетели в момента. В група 400 по ФАО основните много добре познати и предпочитани хибриди царевица са Р9903 и Р0023. Новото предложение в тази група по ранозрелост е Р9889, ФАО 420. През изминалата 2020 г. този хибрид показа в цялата страна високи и стабилни резултати при неблагоприятните условия на годината. Хибридът има висок праг на поносимост на стресове от различен характер, както в началото на вегетацията, така и в по-късни етапи от развитието си.

Кортева

„Имаме и хибриди, които не са в Optimum® AQUAmax® групата, но са техни много добри партньори като Р9363, ФАО 340, и Р9757, ФАО 410“, уточни Румяна Иванова. Тя съобщи, че заложеният добивен потенциал на културите е изключително висок, защото тази година във фаза от поникване до изметляване и изсвиляване на царевицата и до цъфтеж на слънчогледа е имало изключително благоприятни климатични условия, като температури и валежи.

На това поле от началото на вегетацията до края на юни сумарното количество дъжд е било 250 л/кв.м и оттогава не е валяло. Но царевицата и слънчогледът към момента не проявяват признаци за редукция на добива, обясни още регионалният агроном.

агроном

Румяна Иванова, агроном за регион Русе в Corteva Аgriscience

Сега царевицата има минимум 16-редови кочани с минимум 35 зърна в тях. Слънчогледовите пити са много добре озърнени дори в средата. Всички познават слънчогледа на Pioneer P64LE25. На това поле са представени и двата нови Eкспрес толерантни хибрида слънчоглед на фирмата: P64LE137 и P64LE136. Два многообещаващи, средно ранни хибрида с висок потенциал за добив, много добра качествена характеристика и здраво, стабилно стъбло.

В сегмента високоолеинови Eкспрес толерантни хибриди има три предложения. P64HE118 е отдавна познат на земеделските производители. Предпочитан е заради стабилността на добива особено при сухи условия. Добри партньори на този хибрид са двете нови предложения P64HE133 и P64HE144. Трите хибрида имат способността да натрупват над 90 % олеинова киселина при различни условия на отглеждане.  За земеделските производители, предпочитащи Clearfield®плюс технология на отглеждане на слънчоглед, има ново предложение P64LP170. Към момента хибридът се развива много добре, има всички признаци за заложен висок добив, в което земеделските производители могат да се убедят на място. 

Домакинът на полевата платформа Симеон Бянов е много доволен от продуктите на Corteva на база 30-годишния си опит в областта на земеделието.

Сименон Бянов

Домакинът на полевата платформа Симеон Бянов

„Миналата година, при тези тежки условия техните хибриди ме спасиха. Добивът беше средно с по 100 до 300 кг/дка повече в сравнение с техните конкуренти.“

В полето на земеделеца са се откроили P9610 и Р9300. Най-често залага ФАО от 370 до 390. Тази година Бянов е предпочел високоолеинов слънчоглед на Corteva за производствените си площи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.