1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Китай одобри първата генно редактирана пшеница

Китай одобри първата генно редактирана пшеница

През 2023 година Китай увеличи одобренията за генно модифицирани семена от царевица и соя

Първият сорт генно редактирана пшеница беше одобрен от китайските власти. Анализатори коментират, че това представлява първа стъпка към отглеждането с търговски цели на генно модифицирани хранителни култури.
 
През 2023 година Китай увеличи одобренията за генно модифицирани семена от царевица и соя, които са с по-високи добиви и са по-устойчиви на насекоми и хербициди, за да гарантира продоволствената си сигурност. Повдигането на бариерите обаче остава бавно и предпазливо поради опасения относно въздействието върху здравето на хората и околната среда.
За разлика от генните модификации, които въвеждат чужди гени в растението, генното редактиране преправя съществуващите гени, за да промени или подобри тяхното представяне и се разглежда като по-малко рисковано от генетичното им модифициране. Народната република внася генно модифицирани соя и царевица, които се ползват за фуражи. 
 
Одобрението за генно редактираната устойчива на болести пшеница се разглежда като крайъгълен камък, тъй като суровината се отглежда предимно в страната с цел консумация от хората. Освен това се очаква Пекин да приеме нови правила за етикетиране на генетично модифицирани култури, използвани в хранителни продукти. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.