1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Особености на селекционната програма по царевица на фирма Golden West Seed

Особености на селекционната програма по царевица на фирма Golden West Seed

Селекционната програма по царевицата стартира в началото на 2000 година в САЩ. През 2005 година програмата се пренасочва към Европа, а България става основен научно-изследователски център за създаване на нови хибриди царевица.

В научната ни програма има две силно различаващи се направления:

  • Първото включва селекция на ранни царевици от ФАО 160 до 499 с център - Русе, България, създаващо продукти с висока толерантност към стрес от засушаване и екстремално високи температури.
  • Второто е с фокус към късни царевици от ФАО 500 до 750, продуктите на което се отличават с максимален генетичен потенциал по отношение на добива. Той е с център - Яница, Гърция.

Ще се спра по-подробно на първото направление доколкото то, най-вече, интересува българските фермери.

Селекцията на ранни царевици се осъществява в станциите ни в България и Гърция, като основни, и в още десетина европейски страни, като асоциирани и сътрудничещи. Ежегодно програмата извежда около 25 000 селекционни парцели в основния сезон и близо 10 000 в Зимни питомници в Чили, Аржентина, Мексико и/или ЮАР, както и до 12 000 хаплоидни растения. Броят на парцелите в точни полски опити надхвърля 80 000 като те се оценяват от Германия на запад до Казахстан на изток и от Полша на север до Египет на юг.

Golden West Seed

Както и другите семенарски компании, така и нашата селекционната програма използва главно материали от Царевичния пояс на САЩ и класически селекционни методи. Съзнавайки голямото предимство на толерантните към суша продукти, нашата фирма разработи и прилага успешно в селекционната работа с ранните хибриди на уникалната Система за многостранно обезпечаване (Multiple Security System или MSS) на тази толерантност. При MSS системата голяма част от царевичните линии се извеждат чрез дублиране на хаплоиди, което, за разлика от другите фирми се осъществява при контролирани условия на среден до умерено силен стрес от засушаване в ЮАР близо до границата с Намибия. Предпочитаме да дублираме малко на брой, но сухоустойчиви хаплоиди, които да станат родоначалници на сухоустойчиви линии. Самите линии се оценяват в България, също така в условия на стрес от засушаване и екстремално високи температури. В такива условия става и оценката на техните хибриди. Дори когато линиите се създават по класически методи, то всички разпадащи генерации се оценяват на фона на стрес от засушаване. За разлика от нас, всички други фирми оценяват само сухоустойчивостта на своите хибриди като един финален акт.

Golden West Seed

В резултат на уникалната ни MSS система ние постигаме натрупване на гени, детерминиращи сухоустойчивостта, както на ниво хаплоид и диплоид, така и на ниво линия и хибрид, т.е. по цялата верига. Ефектът от прилагането на системата е очевиден в сухи години, когато растенията на нашите продукти запазват свежия си зелен вид от 10 до 18 дни по-дълго, отколкото тези на другите слекционни компании. По този начин растенията, от една страна, удължават срока на използване и на малкото останал в почвата воден ресурс, а от друга страна, понеже са живи, могат да използват ефективно падналите през този 10-18 дневен период валежи, постигайки, понякога, изумителни продуктивни резултати в сравнение с конкурентните хибриди. В същото време продуктите ни имат отличен потенциал за добив зърно при добри условия на oвлажняване, така че по този показател те не отстъпват и на най-добрите световни селекционни достижения. Чрез използването на MSS продуктите ни фермерите могат да постигнат сигурно и стабилно производство на зърно на едно високо конкурентно ниво, посредством една умерена инвестиция в иначе скъпия посевен материал.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.