1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Рапичният хибрид Вестал CL - когато добра генетика попадне в ръцете на добър стопанин, растенията се отплащат щедро

Рапичният хибрид Вестал CL - когато добра генетика попадне в ръцете на добър стопанин, растенията се отплащат щедро

Сембодиа и MAS Seeds - ново перспективно партньорство

Един красив и перфектен посев с рапица е достатъчно добър повод за среща на полето. Около Ловеч, в землището на с. Владиня представители на фирма Сембодиа и MAS Seeds със задоволство отчитат добре свършената работа от стопанина на полето Георги Недков - един млад и кадърен земеделец, който с ентусиазъм и много експертиза отглежда 6-те си хиляди декара земя. Усмихнат и приветлив с радост споделя за работата си с фирма Сембодиа. „Използвам техни торове и съм удовлетворен от качеството им. Тази година им се доверих и засях техния хибрид Вестал CL.“

georgi-nedkov

Георги Недков, земеделски производител

Рапицата е от бранда MAS Seeds, чиито семена се дистрибутират у нас от фирма Сембодиа.

Технологията започва от подготовката на полето. Сеитбата е извършена с качествени семена, с висока жизненост и чистота, третирани с фунгицид, който е осигурил максимално добра защита на семената и младите поници. Това, съчетано с генетичната способност на хибрида да осигури изключително бързо начално развитие, е помогнало на посева да се развие максимално добре, независимо от трудните условия през есента. Стопанинът е любител на редовата сеитба с междуредие 55 см. Разклоненията започват от най-ниските етажи, тоест този начин на сеитба помага на растенията в максимална степен да разгърнат генетичния си потенциал за добив. Със сеитбата е внесен комбиниран NPK тор 10.26.26, един от основните продукти на Сембодиа за торова подложка преди или по време на сеитба на различни култури, включително и рапица. Защото тази комбинация от макроелементи позволява на младите растения бързо да се вкоренят и да посрещнат зимата максимално добре подготвени.

Зимното подхранване е направено с калциево-амониев нитрат (КАН), който добре отговаря на относително киселата реакция на почвения разтвор в това землище. Преди цъфтеж е внесен специален течен тор с аминокиселини, бор и молибден. В портфолиото на Сембодиа има два такива продукта, много подходящи за слънчогледовата култура – единият в течна формулация - нарича се Микроплант БорАмин*, а другият е прахообразен – с името Дунякел Фюжън*.

Полето е доказателство, че когато добра генетика попадне в ръцете на добър стопанин, растенията се отплащат щедро. Тази генетика при тази технология се очаква да покаже максимално висок добив при условията на стопанската година, а условията не са никак благоприятни - суха есен, суха зима, ниски температури през пролетта. И въпреки това Вестал CL изглежда прекрасно благодарение на специфичния профил, който има и от друга страна - на добрата практика на стопанина.

MAS Seeds е кооператив, разположен в южната част на Франция, който е специализиран в селекция и производство на семена. Селекцията им е добре позната в полетата на цяла Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Азия. В портфолиото са позиционирани рапични хибриди, подходящи за различни почвено-климатични условия.

За да види посева на полето е поканен Патрик Лафон, търговски директор на филиала на MAS Seeds за Румъния, България и Молдова.

patrick-lafon

Патрик Лафон, търговски директор на филиала на MAS Seeds за Румъния, България и Молдова

„Днес имам удоволствието да видя един от нашите хибриди, който се ползва с добро име и добре се представя в полетата на нашите клиенти - Вестал CL. Това е един хибрид, по който беше работено дълго и усилено, за да може да предоставя на нашите клиенти отговор на всички техни производствени изисквания. Вестал CL е добре адаптиран към спецификата на българските условия. Продуктът е способен още през есента да се развие бързо и да набави нужната вегетативна маса, така че да посрещне зимата с висока степен на сигурност. Хибридът узрява относително рано. Височината му не е много голяма, притежава добра устойчивост на болести, особено през втората част на вегетацията до узряването му“, подчерта специалистът.

„Прекрасно разбираме нашите клиенти, защото самите ние сме производители. В тази връзка предоставяме на земеделците застраховка при непоникване и измръзване, като ги компенсираме за пропадналите площи с торби слънчоглед по техен избор. По този начин гарантираме сигурност в производството им“, увери Патрик Лафон.

„Като екип сме изключително удовлетворени от сътрудничеството с колегите от MAS Seeds. Комуникацията е много ясна, лесно се планират доставки, продуктово разпределение, развитие на портфолиото, няма проблеми с качеството на семената. Очаквам отношенията между Сембодиа и MAS Seeds да имат развитие в позитивна посока. Не е случаен и фактът, че продажбите на семена от Сембодиа при различните култури на MAS Seeds бележат ръст година след година“, заяви Димитър Дойчев, продуктов мениджър в Сембодиа.

 

* Торовите продукти Микроплант БорАмин, Дунякел Фюжън и рапичният хибрид Вестал CL могат да бъдат закупени онлайн от shop.sembodja.bg или чрез търговските представители на Сембодиа в цялата страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.