1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. 1,6 млн. евро или оставаме без прогноза за времето

1,6 млн. евро или оставаме без прогноза за времето

Страната ни има срок до 28 август да потвърди членството си в Европейската организация за разработване на метеорологични спътници

1,6 млн. евро или оставаме без прогноза за времето. Казусът възникна след заседанието на кабинета. Министрите трябваше да одобрят проект на споразумение с Европейската организация за разработване на метеорологични спътници (EUMETSAT), с което от 1 януари 2014 г. страната ни да се присъедини към Конвенцията за учредяването на EUMETSAT. Заради допълнителни питания на шефове на ведомства, точката бе отложена за идната седмица.

"Няма никаква опасност България да остане без прогноза за времето", заяви пред "Стандарт" след заседанието на кабинета министърът на образованието и науката Анелия Клисарова. Страната ни има срок до 28 август да потвърди членството в организацията. Пълноправното членство в EUMETSAT е необходима стъпка за осигуряване на достъп до качествена спътникова информация и пълното интегриране на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН в общоевропейските инициативи и програми в тази област. Това ще обезпечи подобряването и устойчивото развитие на метеорологичното и хидрологичното обслужване на национално равнище.

Вноската, която страната ни трябва да плати сега, е 1,6 млн. евро, която се изплаща да четири пъти, пише в договора. За 2014 година сумата е 778 000 евро, за 2015 година - 957 000 евро, а за 2016 - 1,182 млн евро. Досега като асоцииран член сме плащали много по-малко средства.

Членството ще допринесе за предотвратяване и намаляване на последствията от природни бедствия, за по-доброто управление на климатичните ресурси, земеделието и горите, както и за по-ефективното оценяване на екологичната обстановка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.