1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Не се прогнозират валежи със стопанско значение

Не се прогнозират валежи със стопанско значение

Бъдете нащрек за вредната дейност на ларвите от второто поколение на памуковата нощенка

През последните дни от юли и началото на август развитието на земеделските култури протичаше при сухо време и дефицит на почвена влажност. Само на изолирани места в Западна България и крайните източни райони бяха регистрирани валежи със стопанско значение – София, Кюстендил и Варна.

През новия седемдневен период - от 5 до 11 август, средноденонощните температури ще бъдат около климатичните норми.

В полските райони от страната не се прогнозират валежи със стопанско значение и формиралото се почвено засушаване отново ще бъде ограничаващ фактор за развитието на културите.

При царевицата, в зависимост от ранозрелостта на хибридите, ще протичат фазите формиране на зърното, млечна и восъчна зрелост.

При слънчогледа ще се наблюдава наливане на семената и фаза узряване.

При лозата ще протича прошарване и омекване на зърната.

При късните полски и зеленчукови култури е необходимо да се извършват наблюдения за наличието и вредната дейност на ларвите от второто поколение на памуковата нощенка.

Изчерпването на продуктивния почвен влагозапас в орния слой ще ограничава възможността за извършване на качествени почвообработки в много райони на Източна и Централна България.

Условия за провеждане на растителнозащитните пръскания при зеленчуковите култури и трайните насаждения ще има предимно сутрин в по-хладните часове от деня.

Източник: НИМХ

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.