1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Опасност от повреди на овошките във фаза цъфтеж

Опасност от повреди на овошките във фаза цъфтеж

Прогнозират се валежи

Средноденонощните температури в периода 08 – 14 март ще бъдат близки до биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при зимуващите култури.

Прогнозираните минимални температури до минус 2-3 0С ще бъдат предпоставка за повреди при най-напредналите в развитието си овошки, намиращи се във фаза цъфтежбадем, кайсия и джанка.

През втората половина от периода се очаква повишаване на температурите и активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури. При пшеницата ще преобладава фаза братене. На отделни места при есенните посеви е регистрирано начало на фаза вретенене. Прогнозираните валежи в полските райони от страната ще увеличават почвените влагозапаси в дълбочина.

Агротехническите дейности са свързани с провеждане на предцъфтежни растителнозащитни пръскания при трайните насаждения, извършване на предсеитбени почвообработки на полетата, предвидени за засяване с пролетни култури, обследване на есенните посеви за наличието и вредната дейност на обикновената полевка и на ларвите на обикновения житен бегач.

 

Източник: НИМХ

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.