1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Прогнозираното краткотрайно понижение на температурите през втората половина от периода временно ще ограничава развитието на овошките

Прогнозираното краткотрайно понижение на температурите през втората половина от периода временно ще ограничава развитието на овошките

До края на февруари зимните житни култури трябва да се обследват за вредители

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми. В края на второто десетдневие прогнозираните стойности на средноденонощните температури в полските районище достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетацията при есенните посеви. В южните райони ще се създават условия за активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури, но промяна във фенологичното им състояние не се очаква. Посевите с пшеница са във фаза трети лист и братене.

Прогнозираното краткотрайно понижение на температурите през втората половина от периода временно ще ограничава развитието на овошките. При раноцъфтящите костилкови видове (бадем, кайсия, праскова, череша), вследствие високите за сезона температури, тази година много по-рано от обичайните срокове е регистрирана фаза  масово набъбване на пъпките.

През следващия период съществени валежи не се очакват и състоянието на горните почвени слоеве ще позволява подхранването на есенните посеви с азотни минерални торове, провеждане на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури - фий, овес, грах, пролетен ечемик. Условията ще бъдат подходящи за извършване на резитби в лозовите и овощните масиви, а в началото и в края на периода – и на зимните растителнозащитни пръскания.

До края на февруари зимните житни култури трябва да се обследват за вредители: обикновена полевка (ПИВ – 1активна колония на на дка), житен бегач (ПИВ – 5 броя ларви на кв.м) и при численост над прага на икономическа вредност (ПИВ) е необходима навременна растителна защита.

Източник: НИМХ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.